Politieke correctheid maakt plaats voor populistische correctheid

Marine-Le-Pen-furieuse-Jean-Luc-Melenchon-soulageIn de uitzending van 28 november 2013 van Pauw en Witteman zei Freek de Jonge dat politieke correctheid plaats heeft gemaakt voor populistische correctheid. Helaas kreeg hij niet de kans om zijn zienswijze te verduidelijken. Mocht Freek hiermee bedoelen dat het verhuld spreken over onderwerpen die politiek gevoelig liggen bij een deel van de samenleving plaats heeft gemaakt door het spreken over politiek gevoelige onderwerpen op de manier van “het gewone volk”, waarbij sommigen zich opwerpen als “de stem” van “het gewone volk”, met het oogmerk daarmee hun populariteit onder “het gewone volk” te winnen, dan wel te vergroten, dan kan ik het op dat punt met Freek eens zijn. Want dat is namelijk precies wat Gordon doet wanneer hij racistisch getinte opmerkingen plaatst ten nadele van een Chinese deelnemer aan een talentenjacht. Met zijn jarenlange ervaring als marktkoopman op de Albert Cuyp weet hij als geen ander wat “het gewone volk” leuk vindt. Helaas hebben dergelijke grappenmakers altijd navolgers, thuis, op de werkvloer, op school en in de kroeg, waardoor de politieke correctheid, het verschijnsel dat er idealiter voor zorgde dat dergelijke stigmatiserende opmerkingen de minderheden in ons land bespaard bleven, zelf het stigma “links en oubollig” kreeg. Media als Pow Nieuws en Geen Stijl doen hun uiterste best om de populistische correctheid te bevorderen en de politieke correctheid belachelijk te maken. Populistische iconen als Gordon maken dankbaar gebruik van die trend en de commerciële zenders, die het voornamelijk van “het gewone volk” moeten hebben, laten het graag gebeuren.

Onderwijzers, rechters en anderen met een voorbeeldfunctie hebben zich tot dusver laten leiden door politieke correctheid, door de nuance. Die nuance is zoek in de populistische correctheid, want “het gewone volk” houdt niet van nuances, van enerzijds-anderzijds. Mensen die er blijk van geven genuanceerd en zindelijk te willen denken en oordelen worden middels de populistische correctheid bestempeld tot een elite die “het gewone volk” onderdrukt door middel van politieke correctheid.
Dat een dergelijke verschuiving van waarden en normen leidt tot polarisering in de samenleving, zal duidelijk zijn. Wanneer de gedragsbeperkende politieke correctheid (terecht of onterecht) wordt bestempeld als een typische eigenschap van links denkend Nederland, dan zal “het gewone volk” zich meer en meer verplaatsen naar de rechterzijde van het politieke spectrum. Partijen als de VVD en de PVV varen daar wel bij.

Advertisements

About Jack Vanderwyk

Hey! What am I like! :-)
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Politieke correctheid maakt plaats voor populistische correctheid

  1. Ik vond Freek gezien zijn opmerkingen door het gehele programma heen, niet erg politiek correct. Hij gaat er per definitie van uit geen rechtse rakker te zijn, maar dat is toch wel die richting op gegaan…Goed stuk, met echte nuances…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s